V začátku měsíce května čistíme kmínky od vyrůstajících oček a pak je na řadě podlom - vylamováním nových letorostů redukujeme sklizeň na podzim. I přesto, ale někdy musíme do vinohradu zpět a zredukovat i počet hroznů na zbylých letorostech. Tím zajistíme vysokou kvalitu hroznů nad kvantitou. Keře jsou zatížené do 2kg hroznů.
Jakmile se objeví třetí list, přichází na řadu ochrana vinic postřikem. Díky výběru našich PIWI odrůd, nemusíme používat tolik ochraných prostředků. A díky tomu kombinujeme prvky integrované a ekologické ochrany. Často musíme provádět ochranu až po nocích, kdy není takové horko a nedochází k poškození vinic a vysokému odparu postřikové kapaliny.
Když se začne z jara probouzet veškerá flóra, nesmíme na nic čekat a musíme okamžitě jednat. Jelikož jsme se na začátku naší vinařské cesty rozhodli nepoužívat herbicidní postřiky pro hubení plevelů rostoucích pod keři révy, musíme se vydat tou více pracnou mechanickou cestou. Proto jsme si zakoupili okopávací stroj a hned jak plevel vykoukne z hlíny nahrnuté ke keřům, vyjedeme a strojem mu podřízneme kořínky.
Měsíc, ve kterém, pokud to počasí dovolí, čistíme drátěnou konstrukci vinice od starého réví. Rozpojujeme dvojdrátí, které úponky révy spojily v jeden. Nasazujeme zpět popadané dráty, které za sebou zanechali bouřliví pracovníci během vytahování starého réví z drátů. Měníme špatné kotvy na koncích řádků. Napínáme dráty a v neposlední řadě se snažíme přivázat nové tažně nejlépe jak jen to umíme.
V tomto roce jsme zahájili práce ve vinohradu až koncem ledna. Z důvodů nemoci a nepřízně počasí v listopadu a prosinci se dostáváme na jednu zásadní činnost až nyní. Touto prací se rozumí přihrnování půdy ke keřům révy vinné. Děláme to proto, aby jsme měli během vegetační sezóny dostatek materiálu na pohyb s hlínou. Ihned jak začne růst plevel pod keři, musíme vyjet s okopávací technikou tzv. okopávačkou a okamžitě mladý plevel podseknout. Když nahrnutí nestihneme před silnými mrazy, čeká nás další rok pouze trápení. Půda pod keři bude tvrdá a okopávačka by měla velké problémy udržet tzv. příkmenný pás bez plevelu.
Ve starém kabátku prostě všechna vičická vína vypadala úplně stejně. Nyní každou řadu reprezentuje nová etiketa. Pestrá, hravá a šťavnatá. Protože tak chutnají naše vína.
Polosuchá a polosladká řada rozlišená letícím kánětem
A máme tu konečně něco pro příznivce vičických oranžových vín. Už se nemusíte pídit po drobně napsaném slovíčku "Natural", teď ho nepřehlédnete!
Naturální víno vzniká metodou, kdy se bílé hrozny zpracují stejně jako ty červené. Díky tomu v závěru nemáte z bílých hroznů klasické bílé víno, ale právě ono oranžové.
Takový suchý Rinot z dřevěného sudu v podání "natural" je úplně jiné chutě a vůně, než suchý Rinot vyrobený v nerezovém tanku.
Pojďte je objednat, nachutnat a porovnat.
U naturálních vín si vám dovolíme doporučit víno dopředu otevřít, nejlépe přelít do karafy, a nechat ho krásně nadechnout a rozvonět, než si na něm pochutnáte.
Dámy a pánové máme tady další etiketu. Už teď je jasné, že nebude jedna stejná grafika pro všechna naše vína. Dnes máme to potěšení vám představit vzhled, který bude doprovázet suchá bílá vína. Pokud pijete rádi sucháče, velice snadno je u nás rozeznáte na první pohled, hledejte "emko" jako "mám rád suché"
Nadešel čas představit vám nová vína a hlavně nový svěží vzhled našich etiket k desátému výročí naší práce s révou, hrozny a z nich skvělých produktů.
Jako první letí na světlo světa novinka našeho vinařství a tím je svěží bublinkaté Frizzante ze Sevaru.
Tato hitovka je jako dělaná pro letní dny. Úplně vidíme, jak sedíte na vašem oblíbeném místě, a s výhledem na zapadající slunce popíjíte tento velmi osvěžující a návykový nápoj. Nízký obsah alkoholu, velice příjemná kyselina a zbytkový cukr a výrazná chuť jahod zaručí ten správný požitek z růžového Frizzante. Šumivka jak má být