Popis
Základem jsou zdravá a nenahnilá jablka. Ta se důkladně umyjí, nasypou do drtiče, kde se zpracují na kaši a ta se nalije do lisu. Po vylisování putuje šťáva do nerezové nádrže, kde si chvilku odpočine a usadí se nežádoucí kaly vzniklé lisováním. Potom je mošt dopraven do nerezových hrnců, kde je po dobu 20 minut zahříván na teplotu 78 °C, čímž se zajistí dostatečná pasterizace. Nakonec se horká tekutina stočí do systému bag-in-box a nechá se vychladnout. Takto vyrobený mošt si uchová své vlastnosti min. 6 měsíců. Doba spotřeby od otevření bag-in-boxu v lednici je 3 týdny.
Vliv jablečného moštu na lidské zdraví
S trochou nadsázky se dá říct, že jablečný mošt je učiněný elixír zdraví. Jablka a jablečný mošt jsou plné prospěšných látek. Jedná se hlavně o vitamíny, fenolové kyseliny, flavanoidy, pektin a minerální látky. Všechny tyto látky působí jako prevence proti mnohým chorobám. Jablečný mošt chrání tělo před infarktem, mrtvicí nebo nádory. Přírodní cukr obsažený v moštu je vhodný i pro diabetiky, protože má příznivý poměr fruktózy, glukózy a sacharózy. Cukr se rychle dostává do krve a je zdrojem potřebné energie, proto je jablečný mošt vhodným osvěžením při vyčerpání a únavě. Také vysoký obsah vody a minerálních látek napomáhá celkovému oživení organismu. Jablečný mošt podporuje efektivnější činnost ledvin, které vyloučí větší množství kyseliny močové, což slouží k prevenci záchvatům dny. Dále pak jeho konzumace přispívá k úpravě zažívání. Má protizánětlivý účinek při revmatických onemocněních a příznivý vliv na pokožku.